Ratsastus on suosittu harrastus Suomessa ja lajin piirissä on noin 170 000 harrastajaa. Suurin osa ratsastajista käy paikallisella ratsastuskoululla tai ratsastuskeskuksessa tunneilla. Ratsastustalleja ja -keskuksia löytyy ympäri maata niin kaupungeista kuin maaseudultakin. Ratsastuskouluissa opetuksesta vastaa ammattitaitoinen ratsastuksen opettaja ja ratsastamaan voi mennä, vaikka aikaisempaa kokemusta ratsastuksesta ei olisi lainkaan.
Ratsastustallit Suomessa
Ratsastustalleja on hyvin erilaisia. Ne ovat eri kokoisia ja tarjoavat erilaisia palveluita. Suurin osa ratsastustalleista järjestää perinteistä ratsastuskoulutoimintaa, mikä tarkoittaa säännöllisten ratsastustuntien ja alkeiskurssien tarjoamista. Monilla talleilla on lisäksi muita teemakursseja, esimerkiksi esteratsastukseen keskittyviä tai valmennuksia, joilla käy vierailevia opettajia. Osalta ratsastustalleista löytyy myös maasto- ja vaellusratsastuksia. Maasto- ja vaellusratsastukset ovat eri mittaisia ratsastuksia ja niitä järjestetään eri tasoisille ratsastajille. Pisimmät vaellusratsastukset voivat kestää jopa päiviä ja osallistujia saapuu kauempaakin. Ratsastustuntien ja -retkien lisäksi ratsastuskouluilta löytyy leiritoimintaa. Suosituimpia ratsastusleirejä ovat kesäleirit, jotka kestävät usein 5–7 vuorokautta. Leirillä ratsastetaan pääsääntöisesti kaksi tuntia päivässä ja niihin sisältyy paljon muutakin ohjelmaa. Ratsastustoiminnan lisäksi kouluilta löytyy paljon muuta hevosiin liittyvää toimintaa, kuten hevostaitotunteja tai teoriaopetusta.
Iso osa Suomessa toimivista talleista kuuluu Suomen Ratsastajainliiton alaisuuteen. Liiton jäsentalliksi pääsee täyttämällä tietyt kriteerit. Liitto vaatii jäsentalleiltaan monipuolista ammatillista osaamista sekä hevosen hyvinvointiin, turvallisuuteen ja asiakaspalveluun panostamista. Jokainen talli tarkastetaan ennen kuin se hyväksytään jäseneksi. Jäsentallien lisäksi Suomen Ratsastajainliitto ylläpitää listaa laatutalleista. Laatutallit toimivat ratsastuskoulujen niin kutsuttuina malliesimerkkeinä. Laatutallit ovat kokonaisuudessaan erinomaisesti hoidettuja ja niiden toimintaa kehitetään jatkuvasti. Tällä hetkellä laatutalleja on Suomessa 27. Kokkonaisuudessaan liitolla on jäsentalleja noin 350, mukaan lukien laatutallit.
Ratsastustallit- ja keskukset tarjoavat monipuolista toimintaa hevosten parissa. Ratsastus on harrastuksena hyvin luonnonläheinen ja virkistävä. Hevosten parissa kohenee nopeasti fyysinenkin kunto. Ratsastusta voi harrastaa kuka tahansa, iästä, koosta tai sukupuolesta riippumatta. Monille ratsastus on tärkeä ja rakas harrastus, joka lievittää stressiä kiireisen arjen keskellä. Usealle hevosharrastajalle se on myös elämäntapa ja tallilla vietetään iso osa viikosta. Ratsastuksen voi aloittaa missä vaiheessa elämää tahansa ja sen pariin on helppo palata myös vuosien tauon jälkeen. Ratsastuskoulut ja -keskukset tarjoavat kaikille monipuolista ja ammattitaitoista toimintaa muun muassa ratsastustuntien ja hevostaitotuntien muodossa.