Ratsastus on taitolaji, joka vaatii paljon harjoitteluja. Ratsastustaidot kehittyvät ajan kanssa, kun toistoja on riittävästi takana. Ratsastus ja hevosten kanssa toimiminen kysyy kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Hevoset toimivat vaistojensa varassa ja tarkkailevat ympäristöön valppaasti. Hevonen on myös laumaeläin, mikä kannattaa muistaa niiden kanssa toimiessa. Hyvät hevostaidot ovatkin oleellinen osa ratsastustaitoja. Kun yhteistyö sujuu maasta käsin, toimii se paremmin myös ratsukkona. Ratsastustaitoja opetellaan hiljalleen ja vaativuutta lisätään vasta kun perusasiat sujuvat. Ratsastajan tulee olla varma omista taidoistaan ennen seuraavalle asteelle siirtymistä.
Perusteista vaativampiin suorituksiin
Ratsastuksen perustaitoja opetellaan jo alkeiskursseilla ja niihin sisältyy muun muassa perusistunnan hallitseminen sekä hevosen hallitseminen. Hevonen tulee pystyä pysäyttämään ja se tulee saada liikkeelle tarvittaessa. Perustaitoihin kuuluu myös askellajien eli käynnin, ravin ja laukan hallitseminen. Askellajeja harjoitellaan alkuun taluttajan kanssa. Kun hevosen hallinta on varmaa, voi taluttaja jäädä pois ja hevosta ratsastaa täysin itsenäisesti. Ratsastaessa tulee pystyä myös huomioimaan muut ratsukot. Ratsastustunneilla säilytetään aina turvaväli toiseen ratsastajaan, jotta tunti on kaikille mahdollisimman turvallinen. Kun taidot kehittyvät, alkaa ratsastaja hiljalleen huomata eroja eri hevosten välillä. Hevoset ovat hyvin yksilöllisiä ja osa on esimerkiksi herkempiä avuille kuin toinen. Hevosten erilaisuus tulee huomioida myös niillä ratsastaessa. Ratsastaessa tulee pystyä huomiomaan lisäksi muutoksen tempossa ja säädellä paitsi askellajien vaihtamista, myös askellajin tempoa.
Perusratsastustaitojen lisäksi ratsastustuntien sisältöön kuuluvat kouluratsastukselle ja esteratsastukselle ominaiset taidot. Kouluratsastukseen liittyy erilaisia liikkeitä, joista ensimmäisiä opeteltavia ovat usein erilaiset ratsastusradan tiet kuten ympyrät ja kentän poikki ratsastukset eli leikkaukset. Muita opeteltavia ratsastusradan teitä ovat esimerkiksi voltti, joka on pienempi ympyrä sekä kolmikaarinen kiemuraura. Kouluratsastukselle ominaisia liikkeitä ovat myös peruutus, pohkeenväistö ja etuosakäännös. Liikkeitä harjoitellaan hiljalleen ja tunneilla keskitytään pääsääntöisesti vain yhteen tai kahteen liikkeeseen saman tunnin aikana. Esteratsastuksessa painotus on puolestaan luonnollisesti esteiden ylittämisellä ja niille ratsastamisella. Esteratsastuksessa liikkeelle lähdetään puomien ja hyvin matalien esteiden eli kavalettien ylittämisellä. Esteratsastusharjoituksiin kuuluu myös oikean istunnan eli kevyen istunnan harjoittelu. Ratsastuksen opettelu ei lopu ikinä, vaan jatkuu läpi elämän. Kokeneinkaan ratsastaja ei osaa kaikkea lajista.